Aquesta jornada és la darrera edició del programa Els jocs en la història, format per quatre jornades itinerants en les quals s’ha anat abordant l’estudi dels jocs tradicionals i que desembocarà, l’any vinent, en un congrés-cloenda que possiblement es dugui a terme a Móra la Nova, fent així realitat un dels objectius d’aquestes jornades que era que es desenvolupessin per tot l’espai geogràfic de Catalunya (Tàrrega 2008, Tarregona 2009, Figures 2010).
Com en les anteriors edicions, la jornada vol ser un espai de presentació de recerques i experiències fetes no sols als territoris de parla catalana, sinó en altres àrees d’Europa.
L’objectiu que es marca per aquesta edició és desenvolupar les relacions intrínseques que hi ha entre el joc tradicional i la cultura, o les cultures, veient doncs quin és el paper del joc en relació a la interculturalitat.
Es pot fomentar la tolerància i el respecte a la diversitat a partir del joc tradicional? No hi ha dubte que el joc és una magnífica eina de relació i comunicació que ens permet apropar-nos a altres realitats i a altres cultures d’una forma plaent, distesa. Davant d’aquest món cada cop més globalitzat i amb l’arribada als territoris de parla catalana d’importants moviments migratoris –així com el fenomen invers en altres etapes de la història-, ens interessa conèixer i valorar els jocs tradicionals com una part més del nostre patrimoni i, alhora, estudiar l’evolució que han sofert en el transcurs de la història, en relació al context i a la cultura. Aquesta mirada ens permetrà analitzar quin paper pot tenir el joc com a recurs per a afavorir el coneixement mutu, el respecte i la integració dels nouvinguts.
PROGRAMA
9.00 h – Recepció i lliurament de materials als assistents.
9.30 h – Inauguració de la jornada.
9. 45 h – Conferència inaugural
El joc com element inclusiu als patis escolars de Catalunya, a càrrec de Cris Molins, membre de CER-Migracions, Grup EMIGRA de la UAB.
Àmbit 1: Negociació en l’àmbit públic i a l’escola
10.30 h – Ponència
El joc i l’esport com a oportunitats a l’espai públic, a càrrec de Xavi Camino Vallhonrat, antropòleg i professor de l’Escola Superior de Disseny Elisava.
11.00 h – Pausa-cafè.
11.30 h - Primera comunicació
Activitats ludicoesportives juvenils en els espais públics, a càrrec de Raül Hernández, membre de CER-Migracions, Grup EMIGRA de la UAB i membre del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.
11.45 h – Segona comunicació
El fet casteller i la integració de nouvinguts a Catalunya, a càrrec de Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
12. 00 h - Debat i presentació de les actes de la jornada Els Jocs en la Història: Cultura Material i Cultura Immaterial en el Joc (Figueres, 2010), a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.
Àmbit 2: Les migracions del joc
12.30 h - Ponència
Aproximació a la cultura lúdica des d’una perspectiva transcultural, a càrrec de Jaume Bantulà, professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna.
13:00h. Taller pràctic Del món al joc!, a càrrec de la Fundació Mossèn Víctor Sallent, de Berga i de la Companyia de Jocs l’ANÒNIMA, Associació Cultural.
14:00 h- Dinar
16.00 h- Primera comunicació
Fava vinga! Els jocs dels valencians emigrats a Algèria, a càrrec d’Àngela Rosa Menages i Joan Lluís Monjo, del Grup Alacant. Associació d'Estudis Folklòrics.
16.15 h - Segona comunicació
Com un joc català s’implanta a un altre joc del món. Promoció de les bitlles catalanes a través de l'Associació Mundial Bowling Six, a càrrec d’Abel Sensarrich, vicepresident de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling.
16.30 h – Debat.
16.45 h - Comunicacions lliures.
18.00 h - Visita a la Casa de la Patum de Berga.
Jornada Jocs en la Història. Tarragona, 2009
PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS
Si esteu interessats en presentar comunicacions podeu fer les vostres propostes a la secretaria de les jornades abans del 15 de març del 2011. Els resums de les comunicacions, d’un màxim de tres-centes paraules, s’hauran d’enviar per correu electrònic abans del 25 de març de 2011 a l’adreça electrònica elena@irmu.org. El comitè científic organitzador, que decidirà sobre l’acceptació de les comunicacions proposades, es reserva el dret de seleccionar aquelles que s’inclouran dins el programa.
Els textos definitius s’hauran d’enviar obligatòriament abans del 4 de juliol de 2011 en format electrònic. Podran tenir fins a trenta mil caràcters i incloure documents gràfics i un màxim de cinc imatges. En el peu de les imatges s’haurà d’indicar l’autor i la procedència.
PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS- PÒSTER
Aquest apartat es dirigeix a mostrar els resultats d’algun estudi, treball, recerca o experiència al voltant dels jocs i esports tradicionals en la història. El format no superarà els 140 cm d’alt i els 80 cm d’ample. Se suggereix que consti dels següents apartats: títol, autors i filiació (institució), introducció, material i mètodes, resultats, conclusions i bibliografia.
Les persones interessades a participar en aquesta modalitat de comunicació hauran de comunicar-ho a la secretaria de les jornades abans del 21 de març de 2011 i presentar el contingut del pòster maquetat abans del 4 d’abril de 2011 a l’adreça electrònica elena@irmu.org.
Cal destacar que aquesta és una activitat reconeguda per l’ICE de la URV com a formació del professorat (8 hores) dins del Pla de Formació Permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya 2010-2011, per als mestres y professors en actiu.
Els continguts d’aquesta jornada formen part del curs “Pedagogia al carrer. El lloc natural del joc”, organitzada per la Fundació Mn. Víctor Sallent.
Jornada Jocs en la història. Figueres 2010
COMITÈ CIENTÍFIC ORGANITZADOR
Carme Barniol, Ajuntament de Berga; Carles Barrull, Institut Ramon Muntaner; Roger Costa, Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Elena Espuny, Institut Ramon Muntaner; Oscar Garcia, Companyia de Jocs l’ANÒNIMA, Associació Cultural; M. Carme Jiménez, Institut Ramon Muntaner; Pere Lavega, INEFC de Lleida; Biel Pubill, Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó; Eva Sánchez, Ajuntament de Berga i Rosa Serra, Àmbit de Recerques del Berguedà.
Activitats complementàries:
Mostra de jocs de taula d’arreu del món, a càrrec de LaMusaranya, de Figueres, Exposició fotogràfica i Mostra d’audiovisuals:
- Fanatic Sport, de Gaspar Maza i Ramon Parramon
- Processos d’aprenentatge, de Laia Sole i Glòria Safontria
- Parkou ZF, de Laia Solé, Glòria Safontria i Xavi Camino
Hi ha un preu d’inscripció general de 50 € i una de reduïda de 40 € (estudiants, membres de centres d’estudis, docents, pensionistes i jubilats). Ambdues inclouen esmorzar i dinar del dia 9 d’abril, visita a guiada a la Casa de la Patum de Berga i un exemplar de la publicació de les actes. Data limit d’inscripció l’1 d’abril de 2011.
SECRETARIA DE LES JORNADES
Institut Ramon Muntaner
Mas de la Coixa
Rotonda Eix de l’Ebre. N-420, s/n 43770 Móra la Nova
Tel. 977 401757 / Fax. 977 414053 / elena@irmu.org
Tríptic de la jornada i butlleta d'inscripció
Organitza:
Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Muntaner, Ajuntament de Berga. Projecte Educatiu de Ciutat
Col·labora: Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, ICE Universitat Rovira i Virgili, Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals, Àmbit de Recerques del Berguedà, Fundació Mossèn Víctor Sallent, INEFC Lleida, La Musaranya, Associació Cultural Lo Llaüt, Companyia de Jocs l’ANÒNIMA, Associació Cultural, Patronat de la Casa de la Patum Berga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada