dilluns, 22 de febrer del 2010

Pieter Bruegel de passeig per Horta de Sant Joan


El Butlletí núm. 50 del Centre d'Estudis de la Terra Alta acaba de publicar l'article Pieter Bruegel de passeig per Horta de Sant Joan (p.18-21).
Al llarg d'aquest es fa referència al curs de Jocs Tradicionals que es du a terme anualment a Horta de Sant Joan, dins la FESTCAT, i es detalla una experiència duta a terme l'estiu de 2005.
L’activitat es va inspirar en l’obra Jocs d’infants del pintor flamenc Pieter Bruegel el Vell, realitzada el 1560 i que s’exposa al Kunsthistorisches Museum de Viena. El quadre, on s’hi representen més de vuitanta jocs, joguines o diversions d’aquella època, és una font etnogràfica de primer ordre per conèixer el món lúdic dels Països Baixos al segle XVI. Els jocs i els jugadors es disposen en un ampli espai, a mode de plaça central i al llarg d’un carrer que dóna profunditat a la composició. Al terç superior de la pintura apareixen diferents racons a partir d’una construcció principal que aparenta un palau amb finestres, parets, porxos, esglaons… que permeten la disposició de personatges practicant variats jocs. Al costat apareixen d’altres situacions lúdiques que tenen com escenari un altre edifici que sembla un estable o paller, i encara més enrere, al fons esquerra, el pintor obre el quadre amb un paisatge natural, amb un rierol envoltat d’arbreda que en conjunt serà l’excusa perfecta per representar altres situacions de joc.
L'article explica com es va realitzar una experiència a Horta convertint la plaça de l'església en un quadre de jocs similar al del pintor flamenc.
Per a més informació: Biel Pubill o http://webfacil.tinet,cat/ceta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada