divendres, 30 d’agost del 2024

Lo Llaüt participa a la XXIII Assamblea General de l'AEJeST

Entre el 22 i el 25 d'agost es va celebrar a Santander la Trobada de Jocs Tradicionals de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals que, a més,  va comptar amb un simposi internacional i la reunió de l'Assemblea General. El programa d'aquesta trobada va ser molt equilibrat, atractiu i enriquidor pels més de 150 participants de més de 15 països membres de l'AEJeST. Durant la tarda del dijous 22 es va realitzar una exhibició de Bolo Palma i un taller per a la seva pràctica a la Bolera Mateo Grijuela.

L'endemà al matí i amb motiu de l'Assemblea General de l'AEJeST, la Fundació Bolos de Cantàbria, juntament amb la Federació Càntabra de Bolos, van organitzar un Simposi Internacional al voltant de la temàtica: “Present i futur dels jocs tradicionals. Model cultural vs Model esportiu”. La introducció sobre aquesta temàtica va ser exposada pel Sr. Antonio Barreñada, el Secretari General de la FILC – IFCW International Federation of Celtic Wrestling- i el Sr. Ulises Castro, professor de Jocs tradicionals de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària.

A continuació, es van presentar les comunicacions següents:

L'esport tradicional d'Oina. Avantatges de la seva esportivització, a càrrec de D. Nicolae Dobre, president de la Federatia Romana d'Oina.

El Salt del Pastor Canari, una tradició cultural de pastors, per la Sra. Yurena Pérez, vicepresidenta de la Federació Salt del Pastor Canari.

Les lluites tradicionals cèltiques a Europa. Evolució des de la seva condició de patrimoni cultural immaterial, pel Sr. Guy Jaouen, president de la International Traditional Sports & Games Association (ITSGA) i vicepresident de Relacions Internacionals AEJeST.

Joc, Festa i Cultura. El llançament de formatge. Un exemple de promoció dels jocs tradicionals, per D. Ángelo di Pietro, president del Circolo Sportivo Olimpia Il Maiorchino.

Els jocs tradicionals i la cultura local. Un model de transmissió de valors culturals, a càrrec de D. István Burai, president de Tesz-Vesz Youth and Children Foundation.

Els jocs i esports de bitlles a Cantàbria. La competició i la tradició, pel Sr. Roberto Cabielles, Professor de la Universitat Europea de l'Atlàntic (Santander).

A la tarda va tenir lloc un extraordinari Festival de Jocs al Complex d'Esports Ruth Beitia. Es van poder veure i practicar més de 30 jocs i esports tradicionals dinamitzats pels mateixos assistents a la trobada.













El dissabte 24 d'agost va tenir lloc la XXIII Assemblea General de l'AEJeST a la Casa de l'Esport de Santander. El president de l’AEJeST, Pere Lavega,  va destacar diversos fets:

• El gener del 2024 l'AEJeST es va convertir, per primer cop, en coordinadora d'un projecte ERASMUS amb el projecte REMIND.

• El febrer de 2024 es va aconseguir la reacreditació com a organització assessora de la UNESCO a l'àmbit del patrimoni cultural immaterial.

• Es va destacar l'augment de socis durant aquests darrers quatre anys, passant a ser actualment 105 membres de 23 països, la qual cosa demostra la nostra projecció internacional. Projecció internacional que es va materialitzar amb l'organització del 3r fòrum en línia de la Xarxa Mundial de Professorat i Investigadors dels Jocs i Esports Tradicionals.

En el transcurs de la reunió va tenir lloc el reconeixement a les Bones Pràctiques a la Protecció i Promoció dels JDT:

Reconeixement Individual: José Antonio Gómez Núñez membre de la Fundació Bolos de Cantabria

Reconeixement Col·lectiu: ADISPAÇ, Associació Disminuïts Psíquics, “La Paz”

Membre d'Honor: Fernando Maestro Guerrero, Museu de Camp (Osca)

Finalment, es va aprovar la proposta per a la propera Assemblea General que tindrà lloc a Reus el 2025, Organitzada per la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles i Birles-CIB de Catalunya i a la qual Lo Llaüt va oferir col·laboració per a l’organització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada