dimarts, 6 de setembre del 2022

L’alquerc de Santa Maria del Mar

Una de les pedres de la coberta de Santa Maria del Mar és el testimoni d’un dels jocs medievals més populars. Gravada a la superfície hi ha una figura geomètrica feta amb quadrats i triangles rectangles que correspon al joc denominat alquerc, una espècie de tres en ratlla, però que es practicava, en aquest cas, amb quatre fitxes.

Aquests taulers traçats a les pedres és habitual trobar-los als temples de l’edat mitjana. L’alquerc de Santa Maria del Mar està situat a la barana de la coberta superior de la basílica, al costat que correspon al carrer dels Sombrerers. Desafortunadament, no forma part de l’itinerari de les visites guiades que poden fer-se al terrat i,
per tant, el públic no pot veure’l.

També hi ha taulers semblants al claustre de la catedral de Barcelona, tot i que alguns estudiosos creuen que en lloc d’un alquerc, també podria ser un patró de mesures fet servir pels constructors medievals.

De vegades, aquests taulers eren gravats fins i tot a les llambordes dels carrers, tal com ho testifica el que va ser trobat a les restes arqueològiques del Born.

Els alquercs tenien diferents mides. El nombre de quadrats i triangles podia augmentar en funció de la dificultat. En el cas del que es pot observa a Santa Maria del Mar, es tractaria d’un alquerc dels denominats del XII. El que s’ignora és si l’emplaçament al terrat era l’original o la pedra hi va anar a parar perquè va ser reutilitzada, una cosa habitual a les obres medievals.

L’alquerc també era molt popular entre els treballadors dels edificis gòtics, de manera que es podria haver gravat el tauler en una pedra situada inicialment en alguna zona de descans i posteriorment utilitzada a la coberta.

Tampoc no es pot descartar que l’alquerc de la teulada fos una manera discreta de jugar, lluny de la mirada dels supervisors de les obres. En qualsevol cas, si en teniu l’oportunitat, val la pena pujar a la coberta de la basílica i contemplar aquest
genuí avantpassat del tres en ratlla.

Xavi Casinos / La Vanguàrdia (agost 2022)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada