dimecres, 7 d’abril del 2021

L'auca de jocs d'Ascó, nou llibre de jocs

Per Sant Jordi veurà la llum una nova publicació de l'associació cultural Lo Llaüt: L’auca dels jocs d’Ascó -la presentació tindrà lloc el divendres 16 al Casal Municipal d'Ascó-.

El llibre, del qual en sóc l’autor, pretén fer un repàs dels jocs que, suposadament, es coneixien a la Catalunya del darrer terç del segle XVII fins arribar als nostres dies. Aquest viatge arrenca amb la coneguda auca Jochs d’infantesa (1674), que el folklorista Joan Amades va recollir i publicar el 1947 amb el nom de Jocs de la mainada, i a través de diverses fonts històriques i iconogràfiques, així com d’entrevistes a asconencs i asconenques, presenta el ric corpus lúdic (jocs, esbarjos, distraccions...) amb el qual xalaven de valent, fins fa poques dècades, els nostres xiquets i xiquetes -i també els adults!-.

Amb aquesta nova publicació Lo Llaüt pretén un triple objectiu:

  • Fer una reinterpretació actualitzada de l’auca de jocs recollida per Amades, proposant diferents exemples i situacions de joc per a cadascuna de les 48 vinyetes que hi apareixen, buscant el rigor i intentant ser el més fidel possible al context social i històric d’Ascó, així com al seu entorn natural.
  • Donar a conèixer el patrimoni asconenc des d’una vessant lúdica, atractiva per a totes les edats, mostrant a partir dels jocs espais i racons curiosos del poble que convidin a la seva descoberta. Per tant, també té voluntat d’esdevenir un recurs turístic per a Ascó.
  • Presentar un seguit de propostes didàctiques, principalment adreçades a l’àmbit educatiu i del lleure, encaminades a treballar les auques des d’una perspectiva pedagògica.

El llibret, que té una clara intenció divulgativa, presenta més de 70 jocs o entreteniments profusament il·lustrats, la majoria amb fotografies de tallers i activitats que organitzem anualment Lo Llaüt com ara del Joc a joc de plaça a plaça o de la tarda de jocs per Sant Antoni. El resultat és una atractiva publicació de 82 pàgines en format DIN-4 que segur us transportarà al vostre particular univers infantil.

Fitxa tècnica: 

Títol: L’auca de jocs d’Ascó 

Autor: Biel Pubill Soler 

Edita: Associació cultural Lo Llaüt

Tirada: 300 exemplars

Preu: 10 euros

Característiques: 82 pàgines DIN-3 en color

Disseny i maquetació: Optim.gr

Dipòsit legal: T 214-2021

ISBN: 978-84-09-28315-6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada