dimecres, 27 de maig del 2020

Activitats i jocs per al confinament (72): La caixa o "le piche pot"

Avui un joc de tauler. El vaig conèixer al festival de jocs de Sarlat (França) amb el nom de La planche o Le piche pot, tot i que més tard l'he trobat comercialitzat amb altres noms com per exemple Super six.  
Com molts dels jocs de tauler es pot jugar damunt de qualsevol superfície mínimament marcada i utilitzant diferents tipus d'elements de l'entorn natural. Així, podríem jugar directament a terra marcant uns petits cercles o fent uns petits forats, i utilitzant per fitxes pedretes, pinyols d'oliva o cirera... El què sí que necessitarem serà un dau -penseu, però, que de daus també ens en podem fer, per exemple agafant 3 pals d'uns 10 cm i partint-los per la meitat. Aleshores tindrem 6 pals que mostraran una cara plana i una còncava. En tirar els 6 palets alhora ens pot sortir tota la numeració d'un dau.
Però anem per feina. Jo us proposo fer el joc amb fullola:
Amb una serreta prima tallem la fullola de manera que surtin 5 forats petits, un de molt més gran i un darrer allargat -les formes no influeixen per a res en el joc, sols són per a identificar més clarament les parts-. I en comptes de pintar la fullola avui he enganxat retalls de feltre de color verd, roig i groc.
Ja tenim el tauler de joc. Tinc un dau i com a fitxes utilitzaré cigrons.
  • En principi trobem tots els cigrons al cercle central, gran. 
  • Si bé es pot jugar individualment, és més divertit jugar amb altres. Poden jugar simultàniament diversos jugadors però, per a fer-lo més àgil jo aconsello un màxim de 6.
  •  Es reparteix una quantitat igual de cigrons entre els jugadors -no tenen perquè repartir-se tots, poden ser 10 o 15 per a cadascú.
  • L'objectiu del joc és deslliurar-se abans que la resta dels cigrons. Ara veurem com:
  • Qui li toqui per sort inicia el joc i tira el dau. Si li surt un número entre l'1 i el 5 posa un cigró al forat verd que correspongui. Si li surt el número 6 el posa al forat roig.
  • Segueixen la resta de jugadors fent el mateix però, què pot passar? Pot passar que a un jugador li surti un número que correspongui a un forat de l'1 al 5 (color verd) que ja estigui ocupat. En aquest cas no deixa cap cigró al forat i, en canvi, ha d'agafar el cigró que hi havia en aquest forat. En canvi, si es treu un 6 NO s'agafa el contingut del forat, sinó que es deixa sempre cigró.
  • Un cop s'ha fet la primera ronda el jugador que li toca tirar té una nova opció i és que, un cop ha tirat, si ha pogut deixar cigró té la possibilitat, si vol, de tornar a tirar tants cop com vulgui sempre i quan vagi deixant un cigró en un forat buit. En el moment que no pot deixar cigró i n'ha de prendre un perd el torn. 
  • El joc continua d'aquesta manera fins que un dels jugadors ha pogut deixar tots els seus cigrons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada