dissabte, 16 de desembre del 2017

Els "santons"

Els "santons" és el nom que reben les figuretes de pessebre a la zona del sud de França, de la Provença -artesania tradicional particularment arrelada entre els Pirineus i l'arc mediterrani fins a Itàlia-.  
És un goig poder contemplar aquestes figuretes que representen personatges costumistes de la regió, abillats amb els vestits més populars i realitzant activitats quotidianes de tota mena. Aquestes dues serien les característiques més identificatives d'aquest art menor a l'abast de tothom: vestuari i activitat.
Entre l'extens repertori trobarem representacions d'oficis (llenyataire, terrisser, ferrer, pastor, pagès, músic amb diferents instruments...) i nombroses activitats lúdiques com ara personatges saltant a la corda, conduint un cèrcol, jugant a cartes o, com no podia ser d'altra manera practicant el joc de la petanca tan arrelat entre els francesos.
Si teniu oportunitat no deixeu de visitar aquests dies algun dels nombrosos marches de Noël -mercats de Nadal- que hi ha al llarg de tota la geografia francesa on, indiscutiblement, trobareu parades de santons. Particularment us aconsello els mercats de la Provença, però més amunt també en trobareu, com ara els de Colmar o Estrasburg. 
Entre les empreses més importants que fan santons destacaria Santons Escoffier -trobareu les seves figures arreu-, Marcel Carbonel i Santons Fouque

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada