Els museus d'enografia, com el de Ripoll o Barcelona, són un bon lloc on trobar jocs o joguines d'altres èpoques acompanyats d'informació que contextualitzen l'objecte dins la societat en què es duien a terme. Avui us presento un seguit d'imatges del de Barcelona que són una bona mostra del què indiquem.
Per exemple la virolla que encapçala aquesta entrada era un joc típic de corpus. Recordo que a Reus, fins ben entrats els anys setanta, en dates assenyalades sortia el neuler carregant un gran cilindre metàl·lic a l'interior del qual hi duia les neules, i tancava aquest recipient amb un joc de virolla-.
L'auca era un altra de les diversions més conegudes principalment dels segles XVIII i XIX. Es tracta d'un joc d'atzar que recordaria la dinàmica de jocs com l'actual bingo. A la imatge inferior veiem les petites vinyetes d'una auca retallades i enrotllades.
Cavallet de bateig. Així s'anomenava aquest tipus de joguina de paper maixé que es regalava en motiu del bateig de la canalla a principis de segle XX. Avui encara se'n troben però tenen una funció simplement decorativa.
Malgrat avui ens pot sorprendre força fins a meitat de segle passat era habitual vendre retallables o joguines de plom pensades per a representar processons, misses...
Altres joguines que trobem a l'exposició permanent són, per exemple, aquest curiós dòmino circular de principis de s. XIX.
Si aneu al Museu etnogràfic de Barcelona no deixeu d'anar al "magatzem" o fons de "reserva visitable" on podreu veure tot d'armaris plens d'objectes, entre els quals moltes joguines, que donen idea de l'important fons que disposa aquest equipament -joguines no sols de Catalunya, també d'altres països-.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada