dijous, 24 de desembre del 2015

4ème Rencontre internationale Jeux et Sports traditionnels a Ariana, Tunis


Entre el dissabte 19 i el dimarts 22 de desembre ha tingut lloc a la Médiathèque d'Ariana -Tunisie- , el 4ème Rencontre internationale Jeux et sports traditionnels, organitzada per l'Association Tunisienne de sauvegarde des jeux et sports du patrimoine (AJSJSP).

 
Del continent africà han assistit a la trobada representants d'Egipte, Marroc, Algèria, Zimbadwe, Iraq, Tunis i Nova Caledònia, mentre que en representació de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (JUGAJE) han participat membres de l'associació La Tanguilla d'Aranda de Duero, MELGA (museu etnolúdic de Galícia) i, per part de Catalunya l'associació cultural Lo Llaüt i la Cia. de Jocs l'Anònima, a més de representants del món educatiu, en aquest cas de l'Institut de Flix que va presentar la comunicació Les jeux des romains. Une experiénce éducative dans le site archéologique d'Empúries (Els jocs dels romans. Una experiència educativa al jaciment arqueològic d'Empúries).El congrés, que tenia com a objectiu la creació de l'Associació Africana de Jocs Tradicionals, paral·lelament va organitzar un seguit d'activitats com ara una exposició de jocs i joguines fetes pels nens i nenes dels països participants. En aquesta activitat també hi va ser present l'institut Flix, aportant un seguit de joguines fetes per l'alumnat de 1r d'ESO. 
També va comptar amb la presència d'un grup de noies de Nova Caledònia que van dur a terme un taller de construcció joguinetes fets amb fulla de palmera. Realment un taller molt creatiu!I també va ser molt interessant la mostra de jocs de tauler (plateaux de jeux) en la qual van destacar els procedents de Tunis i Algèria, fets damunt roba de sac o llana i emprant tota mena de daus i fitxes (caragols, pedres, xapes, taps, fustes...). 


 
L'associació cultural Lo Llaüt va portar material divers, com ara jocs de tauler La corrida del ruquet i Assetjats, a més de publicacions com ara Els jocs en temps dels moriscs.
 
 
Cal destacar la recepció oferta per l'alcalde d'Ariana, a l'ajuntament de la localitat, i que va comptar també amb la presència del governador de la regió d'Ariana. En el marc d'aquesta trobada es va fer donació de diversos obsequis a la municipalitat així com una demostració de lluita de pal per part de la representació algeriana.En el transcurs del congrés l'Institut Flix va signar un conveni de col·laboració amb l'Association Tunisienne des Jeux et des Sports Du Patrimoine que té per principal objectiu enfortir les relacions amb l'esmentada entitat que ens permetin establir vincles amb centres educatius de la zona per dur a terme petits intercanvis virtuals, a través de la xarxa, en matèria de jocs tradicionals. Aquestes col·laboracions podrien ser d'intercanvi d'imatges de jocs propis de cada zona, descripcions de jocs en llengua francesa i/o anglesa, petits vídeos de jocs representatius...

 

2 comentaris:

 1. Merci pour cette belle illustration
  vous avez , à notre association des nouveaux supports pédagogiques
  Nous avons l'intention de collaborer un peux plus avec vous ultérieurement

  ResponElimina
 2. Merci pour votre collaboration fructueuse
  Amitiés

  ResponElimina