dissabte, 12 de novembre del 2011

Dia internacional de la rebelluga


El divendres 11 l'institut de Flix es va sumar als actes que diferents centres educatius i altres institucions d'arreu del món van dur a terme per celebrar el dia internacional de la baralluga.
Enguany és la primera vegada que participem en aquesta distesa proposta i ho fem gràcies a la invitació que ens va fer el company del País Basc Joseba Porras. Ell ja porta uns cursos que des de la seva escola promociona aquesta jornada amb l'objectiu de donar a conèixer una joguina, la baralluga, que es coneix arreu del món i a totes les cultures des de temps remots. Pot ser aquesta una manera senzilla de donar a entendre que tots som iguals, que el joc és un llenguatge universal i que una senzilla joguina, feta dels elements més diversos que trobem a l'entorn, ens ensenya que podem comunicar-nos i gaudir plegats.


Com a curiositat ens vam posar a recollir alguns dels noms amb què es coneix o coneixia la joguina en alguns indrets propers a casa nostra. Entre aquests vam trobar: rebelluga (Ascó), baralluga (Flix i Pinell de Brai), baralluca (Bovera i Llardecans), ballaruca (Gandesa), ballaruga (Benissanet), belluga (Maials), baldufa (Vinebre), baldrufa (Batea, Móra la Nova i Móra d’Ebre), motllo (Reus), reballadora (Seròs), sarrompa (El Rosell)…
Per incidir en aquest missatge comunicatiu, amb aquest llenguatge universal, a la biblioteca del centre vam dur a terme una petita exposició de baldufes d'arreu del món. N'hi havia de Perú, Equador, dels indis hopi d'Estats Units, d'Indonèsia, Marroc, Tuníssia, Turquia, Xina, Japó, Tailàndia, Myanmar, Vietnam, centre Europa... de fusta, de plàstic, de metall; d'industrials i d'artesanes, i altres fetes amb materials de l'entorn natural i domèstic utilitzant, per exemple, nous i glans.
A banda vam fer una demostració d'habilitats amb les rebellugues, fent-les ballar a la mà. I per acabar vam fer una tirada al pati del centre.
Podeu veure un seguit d'imatges en aquest album.  

1 comentari:

  1. Ivan Navarro17/11/11

    Sóc Ivan Navarro, de 2n ESO A, i jo a casa, tinc una baralluga de Tunísia, i no la faig servir(perquè no en sé) i si la vols te la porto.

    ResponElimina