diumenge, 16 de juny del 2024

Horta de Sant Joan va acollir la 2a XALERA, jornada transfronterera de jocs i balls al carrer


El dissabte 15 Horta de Sant Joan va prendre el relleu a la Sénia organitzant la segona edició del Festival Xalera. Recordem que aquesta és una iniciativa de la Secretaria General de l'Esport amb seu a Terres de l'Ebre que té per objectiu compartir, conèixer i gaudir d’aquest patrimoni comú que tenen els pobles que hi ha a les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Baix Maestrat.




En aquesta ocasió, com diem, ha estat l’ajuntament d’Horta de Sant Joan qui ha pres la iniciativa i ha deixat el llistó molt alt de cara a properes edicions. La implicació de l’entramat associatiu de la població ha estat clau per l’èxit de la jornada. Una jornada que s’iniciava a les 10:30 del matí amb un recorregut lúdic encapçalat pels geganters i els joves grallers de la població, i seguida per una gran participació del veïnat i de visitants. Diferents carrers i places emblemàtiques de la població han estat els escollits per a fer breus competicions de birles i exhibicions de bèlit, i tota mena de jocs tradicionals com ara el cementiri, el drac, l’un, dos, tres pica paret, la pesta alta, el tello, curses de pedres i de cames lligades, jocs cantats de saltar a corda, Sant Joan de les Canadelles, Passa el pont...

L’itinerari matinal va acabar a la plaça de l’Església amb la visita de l’exposició «El joc a Horta, de la tradició a la modernitat». Es tracta d’una exposició realitzada a partir d’una extraordinària experiència que es va dur a terme a la població el 2005, en el marc de la FestCat (escola d’estiu de jocs tradicionals) en la qual es va proposar al veïnat reproduir el conegut quadre Jocs d’infants (1560) del pintor Pieter Brueghel aprofitant el meravellós escenari renaixentista de la població. Ara, vint anys més tard, aquesta exposició que es podrà veure fins a finals de mes a l’antiga presó, torna a Horta per tal que aquells protagonistes puguin recuperar records i rememorar jocs.



Per la tarda, des de les quatre i fins a les vuit del vespres, les places de l’Església i de Sant Salvador es van omplir, literalment, de tallers, jocs, ball, música i molta xalera! Es calcula que al voltant de 400 persones de totes les edats van xalar de valent posant a prova la seva habilitat, punteria, coordinació i agilitat amb els jocs proposats i els balls que ens van oferir la Rondalla dels Ports així com la coral i el grup de dansa urbana. A més, van poder aprendre jocs de tauler de la mà de Món Aualé, i realitzar tallers de construcció de joguines de fang i de canya amb Quina canya!

Aquesta segona edició d’Horta de Sant Joan ha posat les bases per a la consolidació de Xalera, com una “alternativa” a les formes habituals de fer activitat física a partir dels jocs i dels balls tradicionals, promovent l’ús lúdic dels espais públics de socialització i confirmant que amb la complicitat i implicació de l’associacionisme i, en aquest cas, de l’ajuntament es poden generar interessants activitats lúdiques compartides.
Trobareu més informació en aquests enllaços:

dijous, 13 de juny del 2024

L'exposició "1560-2005 de la tradició a la modernitat"

 

L'exposició "1560-2005 de la Tradició a la modernitat" torna a Horta de Sant Joan 20 anys després. Recordem que Lo Llaüt, junt amb INEFC Lleida, va realitzar aquesta exposició en el marc dels cursos d'estiu FESTCAT que, entre el 2003 i el 2012, van tenir lloc a Horta de Sant Joan. 


L'exposició, que està formada per 18 pòsters de lona de 2 m de llarg per 90 cm d'amplada, mostra una excel·lent experiència lúdica que va tenir lloc a la FESTCAT del 2005 en la qual els coordinadors (Pere Lavega, Antoni Costes, Fernando Maestro i jo mateix) vam proposar reproduir el conegut quadre de Pieter Bruegel "Jocs d'infants" actualitzant-lo amb l'escenari magnífic que suposa la plaça de l'església d'Horta. 


Ara l'exposició torna a la població en el marc d'un altre festival lúdic, el Xalera (2a Jornada Transfronterera de Ball i Joc al carrer). 
L'exposició s'inaugura el dissabte 15 de juny i es podrà veure a la sala de l'antiga presó fins al diumenge 30 de juny.