Pàgines

diumenge, 28 de febrer del 2021

Pràctica del joc del bòlit

L'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Flix aquests dies s'està introduint en el coneixement d'un joc ancestral curiós i divertat: el joc del bòlit
Com diem és un joc molt antic, que segons sembla ja practicaven els legionaris romans i que van donar a conèixer al llarg de la seva expansió per tota la Mediterrània. Per a jugar-hi sols cal un bòlit -pal d'uns 15 a 20 cm i un gruix d'un parell de centímetres i rebaixat per cada extrem, en forma de punta- i un totxo o pala de fusta -anys enrere els nois i noies utilitzaven les pales velles de fer la bugada-.
 
Hi ha diverses maneres de jugar al bòlit però, primer que tot, cal aprendre la tècnica per aixecar el bòlit de terra, tot colpejant-lo amb la pala, i evitar que et toqui a la cara!!! Cal anar en compte! És per això que el primer que aprèn l'alumnat és a aixecar-lo i a picar-lo quan és a l'aire. 
D'aquesta manera es pot jugar a veure qui el fa anar el més lluny possible. 
 
Un cop ja es controla aquesta habilitat es pot fer un joc amb grups de 4 o 5 -cal evitar que siguin molts els membres contràriament es pot fer pesat-. Aquest joc l'anomenem "bòlit al cercle", per això cal doncs traçar un cercle d'un metre, més o menys, a terra.
El concurs té dos fases. En una primera fase:
  • El jugador A col·loca el bòlit del jugador B dins del cercle, el colpeja i el fa anar el més lluny possible.
  • El jugador B fa el mateix amb el del C
  • El del C amb el del D
  • I si suposem que juguen 4 membres, el jugador D colpejarà el de l'A.
 
Un cop feta aquesta primera fase entrem a la segona:
  • El jugador A anirà on ha caigut el seu bòlit i el colpejarà amb la intenció de fer-lo entrar al cercle o, si més no, acostar-s'hi.
  • Cada jugador farà, per torn, el mateix.
  • Guanyarà, lògicament, el primer que ho aconsegueixi!  
 

Aquest és un joc molt interessant perquè es treballa tècnica, força, habilitat, direccionalitat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada