Pàgines

dimecres, 10 de setembre del 2014

Mon aualé n. 11


 
Acaba de sortir el número 11 de la revista Món aualé. En aquest darrer número es tracten els següents temes:

·         ELS JOCS MANCALA A LA TV. Es pot veure com la televisió ha mostrat de manera directa o indirecta els jocs mancala en reportatges, entrevistes, documentals o altres programes.

·         APRENEM A JUGAR A L'OMWESO I A L'IGISORO. S'explica com jugar a dos jocs mancala de reentrada: l'Igisoro i l'Omweso. El primer és un joc jugat a Rwanda i a Burundi. L'Omweso és un joc mancala molt popular a Uganda, on va tenir un paper central en la societat pre-colonial de Buganda.

·         A VIETNAM ES JUGA A L'O AN QUAN. L’Ô ăn quan és un joc mancala tradicional del Vietnam que és jugat, habitualment, pels xiquets i les xiquetes. Normalment, els taulers es dibuixen a terra amb guix o altres materials, amb dues files de cinc quadrats i un magatzem (quadrat més gran) a cada extrem.

·         TAULERS MANCALA DE SIERRA LEONE. Es parla d'un vídeo titulat "Warri a Sierra Leonean board game" en el qual Bill Hart (expert en art i cultura de Sierra Leone i acadèmic de la Universitat de l'Ulster) mostra 4 taulers de fusta de Sierra Leone i explica les regles del joc Warri (nom kriol per referir-se a l'aualé).

·         I també, les seccions habituals del RACÓ DEL COLECCIONISTA on es mostra un full amb 6 dissenys que formen part d'un total d'11 segells de la sèrie "Youth and Sports" de Tanzània. En un d'ells es pot veure a dos xiquets que juguen alBao.

·         I l'onzena part del GLOSSARI, on s'expliquen els tipus de magatzems que poden tenir els taulers mancala, és a dir els forats addicionals que s'utilitzen, habitualment, per col·locar-hi les llavors capturades durant la partida. S'explica que hi ha magatzems que són "jugables" i poden ser permanents o temporals.
 
Podeu consultar-lo gratuïtament a través d'aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada