dimarts, 23 de setembre del 2014

11ème Festival International de jeux de lancer


Aquest cap de setmana passat, els dies 20 i 21 de setembre, ha tingut lloc a la petita localitat de Fontaine-Guerin l'onzena edició del Festival internacional de jeux de lancer (festival de jocs de llançament), que també rep el nom de Boulympiades, organitzades per l’associació Jeux, Culture et Traditions d’Anjou.

 
La Cia. de Jocs l’Anònima, l’associació cultural Lo Llaüt i la coordinadora de Bitlles van ser-hi presents participant i jugant en els prop de cinquanta jocs que oferia el festival. Entre aquests cal destacar les diverses modalitats de jocs de bitlles o bolos (quilles), variants de la coneguda petanca (boule) i jocs de palets. A continuació hi ha la relació de jocs i associacions participants:
Boule Picarde (Corbie), boule Nantaise (Nantes), boule luminaise (Saint Lumine de Clisson), boule Tharonnaise (Tharon-plage), varpa (Suècia), kupp (Suècia), boule de Fort démontable (Fontaine-Guerin), Fédération de boule de fort de l’Ouest (Mazé), pétanque (Sarrigné Plessis), quilles de Léon sur Talus (Lesneven), galoche sur billot (St. Jean du Doigt), boule plmbée (Plougouven), boule Flamande (Roeselare, a Bèlgique), petit bourle (Tourcoing) grosse Bourle (Tourgoing), bourles (Wattrelos), boules Lyonnaises (Basse Indre), moura (Vallèe d’Aoste, Itàlia), fiolet (Vallèe d’Aoste, Itàlia), rebatta (Vallèe d’Aoste, Itàlia), palet (Vallèe d’Aoste, Itàlia), bitlles de sis (Reus), birlos de Nogueruelas (Mora de Rubielos), molkky (Maine-et-Loire), bolos del Pisuerga, bolos de Belorado, bolos de Villanueba de Gumiel, tuta, llave, calva, rana, herradura, siete y media i sogatira (Aranda de Duero), palets Vendéen (La Roche sur Yon), billon (Pas de Calais), javelot tir sur cible (Alberi), quille de Ponthieu (Chuignolles), l’assiete (Chuignolles), roule de bille (Ploulec’h), palet de 11 m i palet à la plume (Maine-et-Loire).
 


Com veiem el nombre d’associacions i entitats presents en aquesta trobada internacional va ser molt important, comptant amb una àmplia representació d’entitats no sols de França, sinó també de Catalunya, d’Espanya, Suècia, Itàlia i Bèlgica. En aquest sentit el festival va ser un èxit, no tant però quant a ressò i presència de públic que va ser, francament, molt reduït. És una llàstima que una trobada d’aquestes característiques, que compta amb la presència de delegacions d’arreu amb més de 40 modalitats diferents de jocs, no tingui una repercussió mediàtica, no se’n faci difusió i que l’assistència de públic sigui anecdòtica.

 
Tanmateix, cal recolzar aquest tipus de festivals, tallers, exhibicions i trobades de jocs perquè, a banda de jugar i conèixer nous jocs i amics, sempre es comparteix amistat i patrimoni gastronòmic -a la imatge els amics de l'associació La Tanguilla, d'Aranda de Duero, oferint a tothom bon vi i millor pernil!-

dilluns, 22 de setembre del 2014

Vetaina al bressol del món de la joguina: Nüremberg


Vetaina ha pogut, finalment, visitar el museu de la joguina de Nüremberg, potser un dels més importants museus del món, i en tot cas, segur que d'Europa.


La col·lecció de joguines metàl·liques és, sens dubte, una de les més importants, així com les joguinetes de fusta manufacturades a zones properes com a Sonneberg i Seiffen. El museu disposa també d'una zona oberta, una mena de gran jardí de jocs inusuals, bellament preparada i que està presidida per un gran quadre de jocs, el de Pieter Bruegel (1560).

 

dijous, 18 de setembre del 2014

Tocatì i Fontaine-Guérin, dos festivals de jocs!

 
Tenim un cap de setmana dens d'activitats juganeres. D'una banda Verona presenta la dotzena edició de Tocatì (Festival Internazionale dei Giochi in Strada) que enguany té a Mèxic com a país invitat. I per altra banda podem anar al petit poble de Fontaine-Guerin, prop d'Angers, on s'organitza l'11è Festival International de jeux de lancer (recordem que aquest festival té una periodicitat bianual).
Per tant, un cap de setmana amb el cor dividit... on us apunteu?

dimecres, 17 de setembre del 2014

Viel Spiel: jogueteria amb encant!


A la Grosse Hamburger Strasse de Berlin, al rovell de l'ou de la ciutat, hi trobem aquesta encisadora botiga de joguines: Viel Spiel. Es troba en una zona especial, envoltada de referències històriques tan punyents com la persecució dels jueus durant la segona Guerra Mundial, i tampoc us serà difícil descobrir, entre els edificis, restes dels forats provocats per la metralla de les bombes caigudes a la ciutat en aquell moment històric.
La botiga us encantarà. Hi trobareu tot de joguines de fusta, metàl·liques, d'enginy, de tauler... i el millor, poc comercials.

dimarts, 16 de setembre del 2014

El mur de Berlin vist per Vetaina

 
Vetaina va passar uns dies per Berlin i, és clar, va voler anar a veure les restes que queden del mur. Va dirigir-se a Mühlenstrasse on va poder apreciar la important construcció que, avui, s'ha convertit en un lloc de culte, ple de graffitis.

 
Entre aquests en va trobar de jocs, com aquesta xarranca.
 
 
I també va poder fotografiar uns tafurers que pretenien embaucar qualsevol turista que passés per la zona!

diumenge, 14 de setembre del 2014

Vè Gelat i jocs a Ascó



Ahir al vespre va tenir lloc la cinquena edició de Gelat i Jocs a la plaça del Casal Municipal d'Ascó. L’activitat va reunir, a partir de les 22:00, veïns de totes les edats que van compartir més de dues hores de jocs.


Com sabeu Gelat i jocs és un taller de jocs organitzats per Lo Llaüt que té per objectiu "tancar les nits d'estiu" amb una variada mostra de jocs. La idea és que qui ho desitgi participi en els jocs que es presenten i, a banda de passar-ho bé amb aquest diàleg lúdic, pugui assaborir un gelat amb el qual l'obsequiem.
Enguany vam presentar 15 jocs diferents, molts del quals són de punteria o habilitat com ara la catxapera, la trisella, les anelles, escalar la muntanya, la planta de l'església o el circuit de ranes que enguany hem presentat per primer cop. També de punteria vam portar dos jocs originaris del centre d'Europa, com ara el billar japonès i l'sjoelbaek. De jocs de tauler n'hi havia quatre: el marro, pixo, cago; l'assalt, el molí de nou i l'alquerc. A banda de tots aquests jocs també vam poder jugar al teix anglès i a futbol xapes.

dimecres, 10 de setembre del 2014

Mon aualé n. 11


 
Acaba de sortir el número 11 de la revista Món aualé. En aquest darrer número es tracten els següents temes:

·         ELS JOCS MANCALA A LA TV. Es pot veure com la televisió ha mostrat de manera directa o indirecta els jocs mancala en reportatges, entrevistes, documentals o altres programes.

·         APRENEM A JUGAR A L'OMWESO I A L'IGISORO. S'explica com jugar a dos jocs mancala de reentrada: l'Igisoro i l'Omweso. El primer és un joc jugat a Rwanda i a Burundi. L'Omweso és un joc mancala molt popular a Uganda, on va tenir un paper central en la societat pre-colonial de Buganda.

·         A VIETNAM ES JUGA A L'O AN QUAN. L’Ô ăn quan és un joc mancala tradicional del Vietnam que és jugat, habitualment, pels xiquets i les xiquetes. Normalment, els taulers es dibuixen a terra amb guix o altres materials, amb dues files de cinc quadrats i un magatzem (quadrat més gran) a cada extrem.

·         TAULERS MANCALA DE SIERRA LEONE. Es parla d'un vídeo titulat "Warri a Sierra Leonean board game" en el qual Bill Hart (expert en art i cultura de Sierra Leone i acadèmic de la Universitat de l'Ulster) mostra 4 taulers de fusta de Sierra Leone i explica les regles del joc Warri (nom kriol per referir-se a l'aualé).

·         I també, les seccions habituals del RACÓ DEL COLECCIONISTA on es mostra un full amb 6 dissenys que formen part d'un total d'11 segells de la sèrie "Youth and Sports" de Tanzània. En un d'ells es pot veure a dos xiquets que juguen alBao.

·         I l'onzena part del GLOSSARI, on s'expliquen els tipus de magatzems que poden tenir els taulers mancala, és a dir els forats addicionals que s'utilitzen, habitualment, per col·locar-hi les llavors capturades durant la partida. S'explica que hi ha magatzems que són "jugables" i poden ser permanents o temporals.
 
Podeu consultar-lo gratuïtament a través d'aquest enllaç.

dimarts, 9 de setembre del 2014

The Gamekeeper, la jogueteria per excel·lència d'Amsterdam


A Hartenstraat, 13, al bellmig del conegut Jordaan -un dels barris de comerços més informals d'Amsterdam- hi trobem The Gamekepper (spellenspeciaalzaak) una de les jogueteries més especialitzades de la ciutat, en particular en relació a jocs de tauler. No deixeu d'anar-hi!

diumenge, 7 de setembre del 2014

Rue du Jeu des Enfants a Strasburg


Rue du Jeu des Enfants, o el què és el mateix, carrer de joc de nens. Curiós trobar-nos amb aquest indret, oi? Fa pensar... és que aquest era l'únic carrer on deixaven jugar els nens? o és que aquest particularment destacava per les corredisses i tota mena de jocs que feien les criatures? Sigui el què sigui sí que ens fa pensar en un temps passat on la mainada jugava distretament pels carrers i places de les ciutats -com aquesta d'Strasburg-, i ocupaven els espais públics amb les seves feines! 



Avui el carrer du Jeu des Enfants és ple de cotxes i a mig dia no es veu ni una criatura. Dubto molt que, ni per un instant, el carrer sigui escenari d'algun joc. De tota manera, les persones tenim necessitat de seguir jugant, de posar-nos a prova amb els jocs, de compartir amb els altres, de comunicar-nos lúdicament, i una manera de fer possible aquesta necessitat és organitzant tallers o exhibicions de jocs als carrers i places, com aquesta activitat de jocs de tauler que vaig trobar un centenar de metres més enllà de la rue du Jeu des Enfants, a la plaça Gutenberg al bellmig d'Strasburg!



dissabte, 6 de setembre del 2014

Vetaina a Carcassone


 
Segur que coneixeu aquest castell de fantasia! Sí, Vetaina ha viatjat fins a Carcassone i s'ha passejat pels carrerrons i places de la vila emmurallada. Us aconsella que us perdeu el museu de l'escola, on hi trobareu unes boniques xarranques pintades a l'entrada.
 

divendres, 5 de setembre del 2014

5a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre.

 
El proper dissabte 13 de setembre tindrà lloc una nova edició de la Festa de la Jota a la Ribera d'Ebre. En aquesta ocasió el poble organitzador és Riba-roja d'Ebre. Recordem que l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó dóna suport a aquesta iniciativa a la qual hi participen activament membres de l'entitat.
Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

ENGIJOC, els tallers per aprendre tot jugant!



Josep Domingo és el responsable d'ENGIJOC, una empresa jove de Mollerussa, que ofereix la possibilitat d'aprendre tecnologia, sobretot, a partir de jocs de robòtica. La seva activitat va dirigida tant a professionals de l'educació com a AMPA's o educadors del lleure, entre d'altres.

 
Fa unes setmanes va ser present a Tàrrega, en el marc de IOCUS -curs de jocs i esports tradicionals-, i va presentar diferents propostes de com treballar conceptes tecnològics a partir dels jocs i les joguines.
 
 
Us proposo que seguiu els seus tallers i dinamisme a través de la seva web.

dijous, 4 de setembre del 2014

L'emprenedoria des de ben petits!


Jugar a firetes, a casetes, a botiguetes, a comprar i vendre... és, segurament, un dels jocs simbòlics més antics i més estesos del món. On sigui que anem podrem trobar nens i nenes jugant a fer cuinetes o improvisant un mercadet amb tot tipus de materials de l'entorn (pedres, fulles, flors, escorça...) o andergos de la llar o joguines que ja no volen. El producte, quasi sempre a bon preu, no deixa de ser anecdòtic i la compra segur que la tindreu per ben pegada en veure la rialla als ulls de la quitxalla. 

dimarts, 2 de setembre del 2014

Campionat muncial de llançament de mòbils

Ha tingut lloc la vuitena edició del Campionat de llançament de mòbils, a la localitat finlandesa de Savonlinna. 
Un concurs estrafolari més que, com qualsevol concurs, té el seu rècord en mans de Mikko Lampi amb 94,97 metres.
 

 
Trobareu més informació a través d'aquest enllaç.