dijous, 31 d’octubre del 2013

Travessa i acampada al Montsant


 
Qualsevol camí ens depara mil sorpreses, nous coneixements, descoberta del paisatge, relació amb els amics i enfortir els llaços d’amistat. En el camí ens posem a prova físicament però també espiritualment doncs entrem, com diria Llach, en un món que els teus ulls ignoraven... I al llarg de la sendera el joc hi serà present, perquè el joc és arreu.
En aquesta seqüència d’imatges veureu com tot això que diem es fa palès a través de les rialles dels protagonistes, de les mirades de complicitat, dels gests i les accions.
Què millor que assedegar-nos de tot això amb l’energia que trobem a la natura i amb les relacions amb els altres.
 


L’experiència mostra la travessa i acampada que els alumnes de 2n d’ESO de l’institut de Flix han realitzat els dies 30 i 31 d’octubre al Montsant.

dimarts, 29 d’octubre del 2013

30 Anys de Coordinadora Intercomarcal de Birles a Rasquera

 
L'any 1983 es començava a Rasquera una experiència després de la recuperació d'un joc tradicional molt arrelat al nostre territori, la Coordinadora Intercomarcal de Birles. El que llavors va començar amb quatre pobles ha arribat a créixer fins a la quantia de vint-i-un pobles.
Ara toca gaudir d'aquesta celebració, és per això que el passat diumenge 27 va tenir lloc en aquesta població de la Ribera d'Ebre la celebració dels 30 anys de Coordinadora, i la celebració es va fer lògicament amb una tirada de birles oberta a tothom, una exposició sobre el moviment associació generat al voltant del joc de birles a Hospitalet de l'Infant, i una xerrada de l'amic Fernando Maestro, director del Museu de jocs tradicionals de Campo.


dilluns, 28 d’octubre del 2013

Què t'hi jugues? 3r Festival de jocs tradicionals i populars

 
Un any més el Festival de Jocs "Què t'hi jugues?" tindrà lloc al Parc del Clot, a Barcelona. Enguany es celebrarà el dissabte 23 de novembre, i aquesta edició estarà dedicada als Jocs guixats al terra.
Com en la passada edició podreu gaudir al llarg del dia d'una trobada juganera, festiva, educativa i integradora. Tot sense oblidar el llegat cultural que  ens ofereixen els jocs tradicionals. 
Us avancem però que hi haurà noves associacions a la Fira, un torneig de Futbol botons, concurs d'insults en català i moltes d'altres activitats.
Si voleu tenir més informació adreceu-vos a aquest enllaç

 

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Taller de jocs del 1714 a la Festa dels Súpers


El dissabte i el diumenge ha tingut lloc a l'Estadi Olímpic de Montjuïc una nova edició de la Festa dels Súpers. Aquesta ha estat un èxit de participació!
La Cia. de Jocs l'Anònima hi ha participat organitzant un taller de jocs inspirats al segle XVIII, més concretament al 1714. A les imatges hi podreu veure les tres estacions de jocs: el joc de l'argolla -que trobem representant en diferents auques de l'època i que encara avui es practica en algunes zones de Portugal i Itàlia-; els jocs de tauler com el molí de nou i l'alquerc; i un joc que recrea l'assetjament de la ciutat de Barcelona -tot un repte per a fer front als assaltants!".


 
Si voleu saber més informació sobre aquests tallers o posar-vos en contacte amb els organitzadors sols cal que aneu a aquest enllaç.
 

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Jocs del 1714 a la Festa del Súpers

proces construcció (23)
 
Aquest proper cap de setmana, dies 19 i 20 d'octubre, tindrà lloc una nova edició de la Festa dels Súpers als voltants de l'Estadi de Montjuïc. La Cia. de Jocs l'Anònima hi serà presentant per primer cop tot un seguit de jocs inspirats en els fets de 1714, mostrant jocs de l'època i ensenyant a jugar-hi, i proposant altres jocs per a prendre consciència del què va suposar aquell episodi de la història de Catalunya.
No hi ha pèrdua, trobareu els Jocs del 1714 just a l'entrada de l'estadi. Si voleu més informació podeu trobar-la en aquest enllaç.

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Curs de formació en animació de jocs tradicionals

 
Entre el 10 i el 18 de desembre tindrà lloc a Burgos un nou curs d'animació als jocs tradicionals organitzat per l'associació cultura La Tanguilla. El curs és de 20 hores lectives, dirigit especialment a estudiants i afeccionats en general als esports tradicionals. El curs està reconegut per l'UBU i se li atorga un crèdit de lliure elecció als seus alumnes.  

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Vetaina a Sulawesi


Sulawesi és una enorme illa d'Indonèsia algunes zones de la qual manté una cultura animista amb unes tradicions extremadament curioses. Vetaina ha anat fins a la regió de Tana Toraja, al nord de l'illa, on ha pogut veure les curioses tombes excavades a les roques. com les de Ke´te Kesu, amb els enigmàtics tau tau -figures de fusta que representen els morts-.  


No deixen de sorprendre, tampoc, les cases tradicionals -tongkonans-, en forma de vaixell per alguns o de banyes de búfal per d'altres. Ara bé, el que més l'ha impactat han estat els ritus i les cerimònies funeràries en les quals es reuneixen centenars de persones i es duen a terme, durant 7 dies, sacrificis de 24 búfals i centenars de porcs.

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Jocs dels romans a Vinebre

 
En el marc del 13è Cap de Setmana Iber que s'organitza a Vinebre, el passat dissabte va tenir lloc una mostra de jocs de l'època dels romans.


 
L'activitat, organitzada per l'Ajuntament de Vinebre, va tenir lloc a la plaça de l'ermita de Sant Miquel, al peu mateix de l'establiment iber de Sant Miquel que domina tota la coberta nord de la Ribera d'Ebre.
L'Associació cultural Lo Llaüt va ser l'encarregada de dur a terme el taller el qual, a partir de documentació diversa relacionada amb el món lúdic de l'antiga roma, va proposar un seguit de jocs i distraccions entre les quals cal destacar els jocs de tauler, on es va ensenyar a jugar a l'alquerc; el marro, pixo, cago i el molí de nou. També es van fer jocs amb nous -recordem que la mainada de l'antiga roma utilitzava aquest fruit com a moneda d'aposta i recurs per a molts jocs com ara el tupí, la pendent, la ratlleta...-. En el marc de la festa no hi va faltar el turbo -baldufa- ni la tirada de birles.

Play Stories al Museu de Tàrrega


El Museu Comarcal de l'Urgell, a Tàrrega, acull del 10 d'octubre al 10 de novembre l'exposició PLAY STORIES. La mostra es pot veure cada dia de 19:00 a 21:00.
Trobareu més informació a www.museutarrega.com 

divendres, 4 d’octubre del 2013

Dames i Vells de Tarragona 2013


 
 
Si teniu mitja horeta, no us perdeu aquesta fantàstica actuació de les Dames i Vells de Tarragona 2013.

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Disc de joguines amb l'Orchestra Fireluche


El passat dissabte 28 de setembre el Museu del Joguet de Catalunya va presentar el vinil de l’últim treball de l’Orchestra Fireluche
Tants caps tants joguets, l’últim disc de l’Orchestra Fireluche, s’edita en format vinil després que el mes d’abril aparegués el treball en CD.
A Tants caps tants joguets, el primer disc amb cantants de l’Orchestra Fireluche, els pianets, guitarretes, orgues Casio, pots, timbals, violins, flautes i altres andròmines del grup de La Cellera de Ter, Anglès i Girona, es veuen acompanyats per primera vegada per les veus i els instruments d’una imponent llista de col·laboradors (Roger Mas, Joan Enric Barceló (Els amics de les arts), Agnes Fuste (Aquitamxe), Oh! Cake & the Cookie, Ivan Telefunken (Don Simon y Telefunken), El Petit de cal Eril, David Caraben (Mishima), Eva Noguer (Aspet Weekend), Marc Parrot, Pau Riba, Joan Colomo, Tom Hagan, Maria Rodes, Animic, Mazoni, Victor Galan, Pascal Comelade, Enric Casasses i Sisa).
 
Són catorze històries oníriques i d’aventures on els joguets són protagonistes.
El disc, una iniciativa de Fermi Tarrés i promogut per l’empresa de distribució de joguines d’època i tradicionals Protocol SL, inclou cançons en català, italià, francès, castellà, portuguès i anglès amb textos de diferents autors, i on hi destaca el poema inèdit d’Enric Casasses “Cançó de la joguina de la mare”.
Tants caps tants joguets ha estat produït pel music i compositor de Sant Feliu de Guixols, Xavi Lloses, un habitual dels treballs de l’Orchestra, i es presenta amb un disseny molt acurat, en clara sintonia amb l’esperit del disc, amb un curiós joc de paper a la portada obra de l’artista gironí Quim Corominas.
Amb el seu llançament, l’Orchestra Fireluche posa en circulació per Internet el videoclip del tema Pirates d’habitació, amb els cantants Joan Enric Barceló i Agnès Fusté, protagonitzat pels robots i joguines de llauna de Protocol i realitzat per Minipois Films; i els vídeos on Marta Busquets, de Madera Films, mostra els assajos dels musics de l’Orchestra Fireluche amb diversos dels cantants que han collaborat en el disc: Marc Parrot, Joan Colomo i Tom Hagan, Pau Riba, Maria Rodes i Oh! Cake & the Cookie. Aquests vídeos es poden veure a la pagina de Vimeo de l'Orchestra Fireluche www.vimeo.com/fireluche
El disc es pot trobar als establiments habituals i a diverses botigues de joguines tradicionals de Catalunya, l’estat espanyol, Franca i Italià.
www.orchestrafireluche.cat / www.webprotocol.com