dimecres, 20 de febrer del 2013

Le Dé à Trois Faces


Avui us proposo una escapadeta als Castells del Loire passant per Poitiers. Al bell mig del centre urbà d'aquesta petita i agradable ciutat trobareu Le Dé à Trois Faces, una botiga plena de jocs de tauler i d'estratègia que segur que gaudireu remenant.
Le Dè à Trois Faces es troba al 35 Rue Édouard Grimaud, 86000 Poitiers, France.

diumenge, 17 de febrer del 2013

Jocs d'Egipte al Museu del Louvre


El Museu del Louvre ens ofereix la possibilitat de conèixer diferents jocs de tauler i de persecució en temps dels egipcis, a través de la seva web: http://www.louvre.fr/routes/jeux-de-parcours
Entre d'altres hi trobem imatges i referències als jocs amb ossets, fitxes, daus i taulers de joc com el senet.

divendres, 15 de febrer del 2013

Fem volar estels, fem volar somnis!


L'institut de Flix ofereix a l'alumnat de 1r d'ESO una assignatura optativa que els permet conèixer el món lúdic infantil a partir de l’anàlisi, l’estudi i la pràctica dels jocs que apareixen publicats en una auca del s. XIX anomenada de Los juegos de lainfancia, núm. 64, impresa per Marés i Compañía l'any 1857 a Madrid.


Des que s’ha iniciat aquest curs els alumnes van coneixent, poc a poc i progressivament cadascun dels jocs representats en les 48 vinyetes de l’auca. En aquesta entrada podreu veure com treballen sistemàticament cadascuna d’aquestes vinyetes. En aquest cas ens fem ressò del dibuix núm. 13 que representa un nen jugant amb un estel. Com veiem en les imatges el procés seguit consisteix en visualitzar la vinyeta, construir un estel amb bosses de plàstic i canyes, i finalment fer-lo volar.
 
 


Fer un estel és senzill però cal posar-hi atenció i pensar que no és un estel comercialitzat que vola a la primera de canvi. Com diria el poeta: l’estel, com els nostres somnis, són exclusius de cadascú, però és bonic de poder-los compartir.



 
 

 


 
 
 
 

dimarts, 12 de febrer del 2013

I Jornada d'Educació Física i Esport a l'URV



Ahir dilluns va tenir lloc a la Universitat Rovira i Virgili -Campus Terres de l’Ebre-  la I Jornada d’Educació Física i Esport que va centrar la temàtica en l’anàlisi i aplicació dels Jocs Tradicionals a l’Escola 
La jornada es va iniciar a les 9.10 h amb la salutació de les organitzadores de l’acte, la professora Míriam Segura, coordinadora de la jornada, i la Sra. Núria Gil, responsable de l’Antena Cultural. Tot seguit es va iniciar el programa amb la xerrada de Biel Pubill, professor d’educació física a l’Institut de Flix, que va exposar com treballar a partir de les auques. La seva comunicació es va titular “Les auques, recurs per a treballar els jocs tradicionals a l’escola”.
A continuació Cinta Galiana, membre del grup de formadors en Educació Física de les Terres de l’Ebre, va parlar sobre “Els Jocs Tradicionals a l’aula” i va explicar el treball que realitza aquest grup de formadors, en particular de l’edició del llibre de Jocs tradicionals i de la maleta de jocs que van elaborar el 2010. Podeu trobar aquest material, en PDF, en aquest enllaç.
Per acabar l’exposició d’experiències va ser el torn de Lourdes Rodríguez, mestra d’educació física a l’escola Montsagre, qui amb el títol “Deu anys jugant!” va parlar de diferents experiències dutes a terme a Horta de Sant Joan a redós de les activitats que es desenvolupaven durant la FESTCAT de Jocs.



A mig dia es va procedir a l’explicació de l’exposició “Jocs i esports tradicionals. Entre la tradició i la modernitat” que es podrà veure fins l’11 de març al hall de la facultat. L’exposició ha estat organitzada per l’Antena Cultural Tortosa de la URV i és una producció de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i d’INEFC-Lleida –si esteu interessats en aquesta podreu trobar més informació en aquest enllaç-.

 
A partir de les 12:30 es va iniciar un taller pràctic que amb el nom “Una auca de jocs, un pati de jocs!” va proposar una quinzena de jocs tradicionals que apareixen a l’auca Jocs de la mainada que recollí Joan Amades i de la qual s’havia exposat un treball sistematitzat d’aplicació a l’aula.
Trobareu més informació sobre el treball amb l'auca en aquests enllaç i en aquest altre on podreu seguir, dia a dia, el treball que els alumnes de l'Institut de Flix realitzen amb l'auca.
A banda, l'experiència s'ha recollit a la següent bibliografia:
  • AMBRÓS, M. Lourdes i PUBILL, Biel (2008). La cultura lúdica. Una ullada al patrimoni més divertit (pàg. 11-17) dins a Actes de les VIII Jornades de Pedagogia del Patrimoni Cultural. Edita Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
  • PUBILL, Biel (2009). Els jocs populars i tradicionals a través de les auques (p.55-63), dins a GUIX, núm. 354, maig.
  • PUBILL, Biel (2013): L’auca de jocs de la mainada. Una auca que dóna molt joc (p.112-117). Caramella. Música i Cultura Popular, núm. 28. Edita Carrutxa, gener.
 

dissabte, 9 de febrer del 2013

Rua de Carnaval, Ascó 2013

Imatges de la rua de Carnaval d'Ascó.


Jocs de tauler identificats amb codis QR

 
Combinar tradició i modernitat ens permet, d’una banda, conèixer la història i reflexionar sobre la nostra cultura i d’altra, veure i valorar les aplicacions que la tecnologia ofereix per avançar i ajudar a comprendre millor la nostra societat. Això és el que han fet a l’institut de Flix, en un petit projecte, treballant conjuntament les àrees d’educació física i de tecnologia.
El resultat ha estat una exposició a la biblioteca del centre on es mostren alguns dels jocs de tauler que estan fent els alumnes del crèdit de Jocs del Món. La particularitat de la mostra és que cadascun dels jocs va acompanyat d'un codi QR que han preparat els alumnes de 4t a les classes de tecnologia.
 
 
Al crèdit de Jocs d’arreu del món (2n ESO) presentem jocs de tauler de diferents indrets del planeta. L’alumnat construeix els seus propis taulers de joc, emprant materials diversos. En aquesta activitat es pretén mostrar la gran diversitat cultural que hi ha al món.
Al llarg del crèdit l’alumnat aprèn que, malgrat que l'origen dels jocs és divers, sovint es juga de formes semblants en llocs molt allunyats geogràficament. L’únic que canvia és el nom, els materials, algunes normes... És així com coneix noves formes de jugar, essent receptiu a escoltar les explicacions d’alumnes que, procedents d'altres indrets i cultures, expliquen aquells jocs dels seus països d’origen.
L’objectiu és que s’adonin que els jocs no són patrimoni de ningú, i que en el joc el protagonista és el jugador, procedeixi d’on procedeixi. Comprendre aquesta idea comporta l'acceptació, el respecte i la tolerància a la pluralitat cultural. Aquests són valors que avui, més que mai, hem de potenciar.


Els codis QR (Quick Response Code) són un sistema d’emmagatzematge d’informació basat en una matriu de punts.
Informació detallada, targetes de presentació, adreces URL, són cada vegada aplicacions més comunes d’aquest sistema de codificació en les revistes i anuncis... Els codis QR es poden llegir des d’smartphone o tablet mitjançant apps específiques i gratuïtes.
Els alumnes de 4t d’ESO de tecnologia han generat un codi QR per a cada joc, que té codificat una informació concreta.
Podreu trobar més informació sobre els jocs de tauler fets a l'institut de Flix en aquest enllaç


divendres, 8 de febrer del 2013

Vetaina als castells del Loire

Castell de Chambord
 
La setmana passada la nostra amiga Vetaina va viatjar a la regió de la Solagne, a la zona dels castells del Loire, i va visitar l'impressionant castell de Chambord, el delicat castell de Cheverny -que fou inspiració d'Hergè per il·lustrar Moulinsart, la residència de Tintín-, i també va passejar-se pel magnífic castell de Blois, exquisidament decorat.

 Castell de Cheverny
 
Castell de Blois

dilluns, 4 de febrer del 2013

IOCUS: Escola de jocs tradicionals

 

Ens enlairem de nou !. No et quedis a terra!.
 
Benvolguts/des,
us comuniquem que estem preparant amb il·lusió
la segona edició de:
IOCUS
L’ ESCOLA D'ESTIU DE
JOCS TRADICIONALS
LLOC: Tàrrega - Anglesola
Més informació:jocsanonima.wordpress.com

diumenge, 3 de febrer del 2013

´Món infantil i cultura popular

CARAMELLA 28 JA ÉS AL CARRER!
 
La revista de música i cultura popular Caramella dedica el seu número 28 (gener-juny 2013) a tractar el tema del Món infantil i la cultura popular.
Entre els articles que tracten temes relacionats amb la infància, la festa i el joc podem trobar, al sumari:
  • La construcció de la infancia, de Cris Molins i Raúl Hernández
  • Què canten els xiquets, de Jaume Ayats
  • Una festa infantil singular. La processó al Piló de la Creu, d'Alvar Montferrer
  • Menú infantil, de Jordi Bertran
  • Captes i costums infantils de carrer del cicle hivernal, de Salvador Palomar
  • Les catalines i els micolavets a la comarca del Maestrat, de Josep Meseguer-Carbó
  • Els ritus de pas en la infantesa, de Josefina Roma
  • L'etnopoètica en l'univers infantil, de Ramon Bassa
A banda la revista presenta una nova secció titulada Cultura Popular a l'Escola. En aquest bateig hi trobareu l'article: L'auca dels jocs de la Mainada. Una auca que dóna molt joc, de Biel Pubill. Sobre aquest article podreu trobar més informació en aquests llocs: enllaç A i enllaç B.
Podreu trobar la revista CARAMELLA al preu de 6,50 euros a diferents llibreries. Busqueu les més properes a casa vostra a través de www.revistacaramella.cat